Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

RAZVOJ GOVORA OD 6. MJESECA

razvoj_govora_6_mjeseci

Kad dijete napuni šest mjeseci, njegovo se glasanje počinje mijenjati. To više nije samo plač i glasanje produljenim vokalima, sada su to već prave kombinacije vokala i suglasnika, poput "agu", "aga" i slično.

Možda ste već čuli i one čarobne slogove ma-ma ili ta-ta. Najvjerojatnije ti slogovi još uvijek za vaše dijete nemaju značenje, no svejedno su jako bitni. Naravno, ima djece kod kojih se već u toj dobi jave prve riječi. Bilo to brbljanje sa značenjem ili bez njega, vaše dijete vježba pokrete artikulatorima (usne, jezik) i "izgrađuje" stanice u mozgu koje će mu pomoći da prevlada put od razmišljanja do govorenja.

Sva ona glasanja la-la, va- va, bu-ba, ga-ga, su velik korak ka pravim riječima i konverzaciji, zato budite ponosni na ovo djetetovo postignuće!

Kako biste potakli razvoj receptivnog jezika (onoga što vaše dijete čuje i razumije) i ekspresivnog jezika (onoga što vaše dijete govori), nastavite govoriti vašem mališanu. Usporite svoj tempo govora i govorite razumljivo kako bi vaše dijete moglo "upiti" i razaznati pokoju riječ iz svega što čuje.

Naglasite pojedine riječi, svaki put iznova, naročito one riječi za uobičajene svakodnevne predmete i situacije. Npr.: "Idemo se igrati tvojom LOPTOM!", "Ovdje je tvoja LOPTA!", "Tvoja LOPTA je crvena.", "Daj mi LOPTU!"

Pokušajte razviti razumijevanje za određene aktivnosti, kao na primjer: "Uzmi knjigu." ili "Daj mami pusu."

Vrlo je vjerojatno da vaše dijete neće od početka moći izvršiti radnju, no ukoliko ostanete strpljivi, uz malo truda i vremena, vaše će dijete odreagirati. I vjerujete, oboje ćete biti presretni i oduševljeni!

Zadržite dijete zainteresiranim za glasanje i brbljanje ponavljanjem njegovih zvukova. To je velik poticaj da dijete ustraje u toj aktivnosti kako bi napredovalo dalje.

Dijete će uživati u pažnji koju ima, ali i utjecaju koji ima na vas. Na djetetovo ga-ga, vaše ga-ga-ga, bit  će vjetar u krila razvoja jezika vašeg djeteta.