Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

TJEMENICA


tjemenica

Kod novorođenčadi često dolazi do stvaranja debljih, bijelo-žućkastih naslaga na glavi, tjemenice.

Tjemenica se pojavljuje u prvim tjednima života bebe, nije zarazna i obično nestaje u trećem mjesecu. Češće je prisutna kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu težinu. 

Uzrok ove pojave je masna koža i povećana produkcija sekreta lojnih žlijezda kod beba. Dolazi do  povećanog stvaranja peruti koja se može pojaviti i na tijelu, posebno oko zglobova i u području pelena. 

Postoje pretpostavke da se povećana produkcija loja javlja pod utjecajem majčinog hormona androgena, koji preko posteljice dolazi u krvotok djeteta.

Iako tjemenica nije opasna, dobro se o svakoj promjeni na koži djeteta posavjetovati s pedijatrom. Pedijatar će preporučiti kreme ili losione koji ubrzavaju otklanjanje tjemenice.

Ako su naslage vlažne i ako bebu svrbe, obavezna je posjeta liječniku. Ovi simptomi mogu biti najava neurodermatitisa i pojavljuju se uglavnom kad je beba nešto starija (nekoliko mjeseci), a ne u prvim tjednima kao kod tjemenice. Posebno su osjetljive bebe kod kojih jedan roditelj (ili oba) već boluju od neurodermitisa.

tjemenica2

Prije kupanja je dobro namazati bebinu glavicu (ili dio kože gdje se već pojavila tjemenica) prirodnim uljem, npr. maslinovim ili bebi uljem i ostaviti da djeluje bar pola sata.

Nakon toga operite kosu blagim šamponom protiv tjemenice i za vrijeme pranja, bebinom četkom lagano masirajte tjeme i odstranite sada već mekanije ljuske sa kose. Nakon toga još jednom operite kosu istim blagim šamponom.

Koristite dječje, blage šampone i kupajte dijete svaki dan dok ljuske ne nestanu. 
Sapuni iritiraju kožu beba, pa se ne preporučuje njihova upotreba. Najbolje su uljne kupke bez mirisa i nepotrebnih dodataka koje možete kupiti u apoteci bez recepta.
brushing-baby-hair
Vlažnost kože povećava nastanak tjemenice, zato je važno dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava i cirkulaciju krvi na tjemenu. Kosti glavice beba nisu potpuno srasle do prve godine života i zato pažljivo masirajte i brišite glavicu. 

Naslage nemojte ni u kom slučaju skidati na silu jer to može dovesti do povrede kože i krvarenja. 

U nekim slučajevima može doći do dodatne infekcije bakterijama ili gljivicama, koje najčešće spontano nestaju nakon trećeg ili četvrtog mjeseca života. Ako se naslage prošire po tijelu ili ako ne nestaju, svakako trebate otići dječjem dermatologu.