Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

NJEGA NOVOROĐENČETA


njega_bebe

Bebin kutak

Najbolje je da beba ima svoju sobu, ali kako to nije uvijek moguće, treba naći najpogodnije rješenje. Dječji krevetić mora biti u svijetlom dijelu sobe, što manje izložen zračnim strujanjima. Za novorođenčad je najpogodnija temperatura prostorije 22-24°C, a za dojenče oko 20-22°C. Posebno treba voditi računa o vlažnosti sobe, pogotovo ako imate centralno grijanje. Idealna vlažnost je između 40 i 60 %. Sobu treba redovito provjetravati.

Iako novorođenačko doba traje samo mjesec dana, pravilna njega u tom razdoblju izuzetno je važna jer je beba tada najosjetljivija prema djelovanju okoline. Svakako prije svakog previjanja, kupanja ili hranjenja dobro operite ruke.

Pupak

Prva dva tjedna nakon porođaja, posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka. Pupak treba njegovati dok ne otpadne pupčani batrljak i dok pupčana ranica potpuno ne zaraste (prestane vlažiti).

Njegu treba provoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i navečer, a najmanje jednom dnevno te dodatno, ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog batrljka i prevencija infekcije. Pupčani batrljak se brzo suši (3-4 dana), a za otprilike 7-10 dana otpadne. Pupčana ranica zaraste obično do kraja drugog tjedna života. Njega pupka bebu ne boli, jer se radi o odumrlom tkivu. Beba je uglavnom nemirna zbog hladnoće. Umirite je osmijehom, nježnim dodirom i pjevušenjem.

Za njegu pupka vam je potrebno:

  • sterilne komprese
  • medicinski alkohol
  • prašak za posipanje

Prvo pripremimo sve stvari, da nam budu nadohvat ruke. Staru gazu odstranimo, a zatim sterilnim kompresama, čiji kraj lagano natopimo u alkohol, pažljivo očistimo okolinu ranice, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka. Zatim laganim tapkanjem navlaženom gazom očistimo sam batrljak, što će pospješiti sušenje. Na kraju pospemo antiseptičkim sredstvom te prekrijemo novom, čistom i suhom sterilnom gazom.
Iako danas postoje flasteri za njegu pupka, bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. Rub pelene je dobro spustiti (presavinuti) ispod područja pupka, kako bi se spriječilo vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini ovalno izrezati.

njega_pupka2

Takva njega provodi se dok pupčani btrljak ne otpadne te dalje dok pupčana ranica potpuno ne zaraste. U tom razdoblju se beba ne kupa u kadici, kako se ranica ne bi navlažila. Njegu pupka pokazat će vam patronažna sestra prilikom svoje posjete i prvi put okupati bebu nakon što ranica zaraste.

Ukoliko vam se čini da ranica počinje vlažiti i sumnjate na infekciju (crvenilo, čudan miris, oticanje), obratite se svojoj patronažnoj sestri ili pedijatru koji će ranicu pregledati i očistiti.

Njega kože

Dok pupčana ranica ne zaraste, beba se ne kupa u kadici, već se lagano pere trljačicom namočenom u toploj (mlakoj) vodi, a potom se dobro osuši.

Trebati će vam:

  • posuda s toplom vodom
  • trljačica i/ili vata
  • ručnik
  • kamilica

Pranje bebe počinje od glave (kose), zatim se redom briše vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge i zatim spolni organi. Lice, oči, nos i uške prebrišu se vatom natopljenom u mlaku kamilicu. Pazite da je soba topla i da bebi nije hladno. Dok brišete jedan dio tijela, drugi pokrijte pelenicom. Nakon brisanja, područje iza ušiju, vrat te sve ostale pregibe na tijelu bebe, premažite vatom natopljenom parafinskim uljem. Nikad nemojte namazati više od jedne trećine površine bebine kože, jer bebina pluća još nisu sasvim razvijena i bebe dišu i putem kože. Također, s vatom namočenom u parafinsko ulje namažite kosmati dio glave te je zatim lagano iščetkajte s četkom te bebi stavite pamučnu kapicu. Na taj način se sprječava pojava tjemenice, naslaga na glavi zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Noktiće se ne preporučuje rezati prvih mjesec dana, jer su još dobrim dijelom srasli s jagodicama te treba pričekati dok ne prerastu preko ruba jagodica prstića.
Oblačenje

Novorođenče se oblači u košuljicu i benkicu ili u dvije benkice koje se prethodno uvuku jedna u drugu. Rukav(e) naberemo, s vanjske strane uvučemo tri prsta (palac, kažiprst i srednjak) i s njima lagano uhvatimo bebinu šaku i izvučemo je kroz rukav. Na isti način oblačimo drugi rukav, okrenemo bebu i zavežemo benkice. Zatim stavimo pelene te obučemo kombinezon (štramplice) ili umotamo bebu u pelenu (bebin donji dio tijela, kao što rade u rodilištu) i stavimo u jastuk. Novorođenče još nema dobro razvijene centre za termoregulaciju, pa se mora paziti na održavanje stalne tjelesne temperature, kako ne bi došlo do pothlađivanja ili pretopljavanja.

Previjanje

Bebu treba previjati što češće, barem 6-8 puta dnevno. Važno je pravilno njegovati osjetljivu bebinu kožu i držati je suhom. Osim toga, barem 6-8 mokrih pelena dnevno je i jedan od pokazatelja da beba dovoljno jede (siše). Bebu nastojte ne previjati netom nakon hranjenja jer može izbaciti dio obroka, najbolje je to učiniti prije hranjenja.

Bebu položimo na leđa, razmotamo, uhvatimo za nožice i vatom namočenom u toplu vodu ili vlažnim maramicama očistimo nečistoću. Uvijek brišemo od naprijed prema guzi. Nakon što ste sve dobro očistili i osušili, namažite kožu i pregibe tankim slojem kreme za guzu. S kremom ne treba pretjerivati, važno je nanijeti tanki sloj da se koža zaštiti, ali ne predebeli, tako da koža diše.

Posavjetujte se s pedijatrom vezano uz široko povijanje bebe te dogovorite termin kontrole kukova.

prematanje2

Kupanje

Kad je pupčani batrljak otpao i ranica zarasla, vrijeme je za prvo kupanje.
Osim redovitog hranjenja i previjanja, bebu treba redovito kupati. Kupanje nije samo održavanje higijene nego povoljno utječe i na otpornost organizma i psihičku smirenost dojenčeta. Preporučljivo je da se beba kupa svakodnevno, navečer, prije spavanja.

Pripremite sve stvari za kupanje tako da Vam budu nadohvat ruke: trljačicu, blagi šampon za bebe, termometar za vodu, ručnik, vatu, posudicu s toplom vodom ili kamilicom za pranje očiju i lica, četku, parafinsko ulje, štapiće za uši, škarice za nokte, kremu za guzu, pelene i čistu odjeću. Soba treba biti topla (24°C), zatvorenih prozora bez propuha. U kadicu ulijte vode, 10-tak cm dubine, topline oko 37 °C.

Bebe se općenito vole kupati, ali im mora biti dovoljno toplo (i naravno, ne pretoplo).
Laktom uvijek dodatno provjerite je li voda ugodne topline.

Bebu skinite, najbolje na plastičnoj podlozi za presvlačenje i umotajte u pelenu. Kupanje započinje pranjem lica, toplom vodom iz posebne posudice. Za pranje očiju možete upotrijebiti i blagi čaj od kamilice. Smotuljkom vate namočenimu u vodu operite prvo jedno oko, u jednom potezu od vanjskog očnog kuta prema unutarnjem, a zatim sa čistim smotuljkom vate i drugo oko.

kupanje_bebe

S novim namočenim smotuljkom vate očiste se nosnice, te uške školjke štapićima za uši ili isto smotuljkom vate, prvo ušni nabori pa predio iza uške odozgo prema dolje. Ušnu smolu nemojte vaditi/čistiti jer ona štiti uho od infekcija i sl.

Trljačicu namočite u toplu vodu. Kako je dijete zamotano u pelenu, otkrivate samo one dijelove tijela koje perete. Prvo se pere kosmati dio glave, vrat, ruke, pazuh, prsa, trbuh, gornji dio leđa, zatim noge, guza (gluteusi) te spolni organi i područje anusa. Nakon toga, dijete se polako stavlja u vodu, prvo noge i guza zatim trbuh, prsa i vrat, tako da mu podlakticom podupirete glavicu i vrat, a istom rukom ga čvrsto držite za udaljenije rame i nadlakticu, a drugom rukom podupirete nožice. Kad je beba u vodi, drugu ruku koja je ispod nožica lagano izmaknete i njome dalje isperete dijete.

Nakon kupanja, bebu nježno obrišite ručnikom, posebno pažljivo kožu u naborima. Nježnu kožu treba posebno zaštititi od pojave ojedina, zato treba sve kožne nabore premazati parafinskim uljem, odozgo prema dolje, i za svako ponovljeno brisanje uzima se čisti smotuljak vate. Mažu se predjeli iza uške, ispod vrata, pazuha, prepone te kožni nabori na rukama i nogicama kod bucmastije dojenčadi. Područje spolovila namaže se tankim slojem kreme.

Poslije kupanja, bebina se kosa očetka mekom četkom.

Noktiće se ne preporučuje rezati prvih mjesec dana, jer su još dobrim dijelom srasli s jagodicama te treba pričekati dok ne prerastu preko ruba jagodica prstića. Nakon tog vremena se noktići oprezno režu specijalnim škaricama za bebe, 1-2 puta tjedno.

Osim redovitog dnevnog kupanja, djetetu se tijekom dana prema potrebi peru pojedini djelovi tijela, nakon mokrenja, povraćanja ili sl.