Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

PRVIH 12 SATI NAKON PORODA...

stock-photo-newborn-baby-with-mother-in-hospital-8530588

Nije bilo lako. Bez obzira na to jeste li rodili prirodnim putem, odabrali epiduralnu anesteziju ili imali carski rez, svoje veličanstveno iskustvo nećete brzo zaboraviti i zbog svih prirodnih porođajnih neugoda. Ali, "odradili" ste velik posao i ugledali majušno lice svoje ljubavi.
Odlučili smo vas barem donekle pripremiti za sve što slijedi prvih sati nakon poroda.

1 – 2 sata nakon poroda

Prirodni porod: Ako je bebica zdrava, u većini bolnica ćete netom nakon poroda dobiti bebu na maženje i prvi podoj. Taj kontakt „koža na kožu“ i prvi podoj, uspostavljaju ravnotežu u odnosu majke i djeteta.
Već nekoliko kapi kolostruma (prvog majčinog mlijeka), pomaže novorođenčetu regulirati razvoj vlastitog imuniteta, a nježnost koja pritom prožima majku i dijete potiče rad hormona koji djeluju na osjećaj smirenosti i dodatno stvaranje mlijeka. Vaša beba osluškuje poznate otkucaje Vašeg srca, a majčino tijelo povisuje temperaturu i služi kao prirodni grijač.

koza na kozu

Carski rez: Nakon carskog reza, biti ćete odvezeni u sobu za intenzivnu njegu u kojoj ćete putem infuzije primati sve potrebno Vašem organizmu. Ne brinite, ništa u toj regenerirajućoj tekućini ne šteti Vašem mlijeku. Ukoliko ste primili spinalnu anesteziju, odmah po porodu ćete nakratko dobiti svoje dijete. U sobi će Vam bebu donijeti na prvi podoj, iako će Vam biti znatno nespretnije nego rodiljama koje su rodile vaginalno. Ako ste primili spinalnu anesteziju, proći će neko vrijeme do vraćanja osjeta u donji dio tijela, ali tu će biti medicinsko osoblje koje će Vam pomoći.

3 – 4 sata nakon poroda:

Ako ćete se osjećati dobro, poželjeti ćete tuširanje. Posavjetujte se s liječnikom ili sestrom s obzirom da ćete krvariti, pa će Vam možda trebati pomoć kod tuširanja. Vidjeti ćete. Možda Vam prvo tuširanje nakon poroda bude užitak, možda pomalo neugodno, ali u svakom slučaju ćete se osjećati osvježeno.
Neke bolnice (Sveti Duh) prakticiraju rooming in, što znači da možete izabrati da vaša bebica bude praktički 24 sata s Vama. Preko noći, bebe su nekoliko sati na neonatološkom odjelu i ujutro ih vraćaju na podoj. Ako odaberete takav način, trebati će vam tek kratko vrijeme da se organizirate i svoje potrebe obavljate opušteno i bez straha.
Uvijek je s Vama u sobi neka rodilja koja je rodila nekoliko dana prije Vas pa će Vam i ona pomoći svojim iskustvom.

u_bolnici

4 – 5 sati nakon poroda:

Postoji mogućnost da osjetite veliku glad. Nemojte "navaliti" na hranu. Neka Vaš obrok bude što laganiji kako ne biste imali dodatnih problema s probavom. U bolnici će se pobrinuti da svoj obrok dobijete u pravo vrijeme i da on bude primjeren stanju vašeg organizma. Ukoliko nećete imati apetita ili osjećati mučninu, posavjetujte se s liječnikom. Jesti, a pogotovo piti u svakom slučaju trebate, kako bi se Vaše tijelo čim prije regeneriralo i dalo dodatni poticaj stvaranju mlijeka.

5 – 6 sati nakon poroda:

Prirodni porod: Dolazi trenutak kada ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Ukoliko ste imali epiziotomiju (šivanje), prvo mokrenje nakon poroda može biti pomalo neugodno zbog osjećaja pečenja. Već idući put će biti puno bolje. Prije nego li Vas otpuste iz bolnice, trebali biste imati i stolicu. Ne brinite. Liječnik ili sestra će vam preporučiti lagani laksativ koji će Vam zasigurno pomoći.

Carski rez: Preseliti će Vas na odjel babinjača, najvjerojatnije još uvijek s kateterom, kojega će maknuti otprilike 12 sati nakon poroda carskim rezom. Dobivati ćete sredstva protiv bolova, a tijek oporavka je dosta individualan. Neke rodilje se osjećaju odlično i vrlo brzo se počnu kretati (što se preporučuje, ali oprezno). Nekima je pak teže i oporavak traje sporije, ali važno je da cijelo vrijeme komunicirate s liječnikom i obavještavate ga o tome kako se osjećate. Budite oprezni s kihanjem i kašljanjem, zbog bolova koje nagli trzaji mogu proizvesti. Možda ćete pomalo zavidjeti rodiljama koje su rodile vaginalno i spretno oblijeću oko svojih beba, dok je Vaše kretanje ograničeno, ali sjetite se da je Vaš carski rez bio opravdan i za dobrobit Vas i Vašeg djeteta. I što je najvažnije, da ste oboje živi i zdravi i da je pred vama puno vremena u kojemu ćete sve nadoknaditi.

F0011653-Mother_and_newborn_baby-SPL

7 – 8 sati nakon poroda:

Biti ćete još uvijek pomalo umorni, ali beskrajno ushićeni i sretni. Ako osjetite tugu ili zbunjenost i to je posve normalno, hormoni u Vašem tijelu i dalje izmjenjuju Vaša raspoloženja. Tek ako osjetite ozbiljnu i dugotrajniju bezvoljnost, obratite se liječniku koji će Vas posavjetovati. Sad ste već spremni za odgovaranje na sms-poruke, telefoniranje s ocem djeteta čiji posjet ne možete dočekati i  promatranje svoga tijela. Vaš trbuh je još uvijek velik i natečen, ali ne brinite, sve će se uskoro vratiti u normalu. Uživajte u svakom trenutku. Milujte svoju bebu i što češće je stavljajte na prsa. Ne ustručavajte se kod prvih podoja tražiti pomoć i savjet sestara i liječnika. I ne brinite ako vam se čini da Vaša bebica nije dosta sisala. U bolnici se svakodnevno vrši vaganje beba, na osnovu kojih liječnici utvrđuju dobija li novorođenče dovoljno mlijeka. Osim toga, Vi imate pravo na uvid u rezultate tih mjerenja.

9 – 10 sati nakon poroda:

Prirodni porod: U sobu će doći pedijatar koji će pregledati Vašu bebu. Ovo je tek okvirno vrijeme u kojemu će se obaviti taj pregled. Moguće je da će to biti prije ili poslije vremena koje navodimo, ali pregled će biti obavljen. Liječnik će poslušati otkucaje srca, pregledati kukiće i testise kod dječaka te provjeriti je li beba imala malu i veliku nuždu. Sad ćete moći dobro promotriti svojeg golišavca. Možda ćete pomisliti kako kod kuće nećete znati s tim malim bićem, ali vjerujte, uskoro ćete i Vi i Vaš suprug biti pravi majstori u zbrinjavanju svojeg djeteta. Dok ste u bolnici, liječnici će provjeriti i vid i sluh vaše bebe.

Carski rez: Već se polako krećete. Iako imate osjećaj "da će vam sve ispasti", neće. Kod prvog ustajanja, osluškujte svoje tijelo. Namjestite se u položaj koji vam se čini najsigurnijim za ustajanje. Jednom se rukom lagano pridržavajte za trbuh jer to će Vam donijeti psihološku sigurnost, a drugom za medicinsku sestru. Kad „prohodate“, naučiti ćete načine kojima ćete si olakšavati jednostavne radnje. Sve ostalo će biti kao kod prirodnog poroda. Možda će mlijeko malo sporije nadolaziti, ali budite uporni, nudite svoje grudi Vašem malom gladušu koji će navući potrebnu količnu mlijeka.
Kao i kod prirodnog porođaja, vaginalno ćete krvariti, znojiti se, grudi će Vam oticati, ali svakim novim danom ćete biti sve snažniji za izazove koje postavlja majčinstvo.

11 – 12 sati nakon poroda:

Pokušajte čim više spavati. Ako ćete osjećati bolove, nemojte trpiti već se obratite sestrama ili liječniku i dobiti ćete sredstvo protiv bolova koje ne može naškoditi Vašem mlijeku. Vaš mali zamotuljak će isto puno spavati, nije niti njemu bilo lako. Iskoristite to vrijeme i uskladite ritam spavanja sa svojom bebom, a tu naviku nastavite i kod kuće, barem u vrijeme babinjača.

mother_kissing_newborn_baby

*Babinjače:

Vrijeme nakon poroda u kojem se povlače promjene nastale u tijelu žene tijekom trudnoće naziva se babinje ili puerperij. Počinje nakon poroda posteljice i traje šest do osam tjedana. To je vrijeme mnogih fizičkih promjena u tijelu žene, praćenih i naglim hormonalnim promjenama koje mogu izazvati i pravu postporođajnu depresiju (baby blues). Obilježavaju ga involucijski procesi, procesi cijeljenja rane, početak i održavanje dojenja (laktacije) i ponovna uspostava funkcije jajnika.

A.V.