Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

CIJEPLJENJE

cijepljenje

Cijepljenje (vakcinacija, imunizacija) je namjerno unošenje u organizam oslabljenih ili umrtvljenih uzročnika bolesti ili njihovih toksina, kako bi se u tijelu stvorila protutijela. Ovisno o načinu primjene cjepiva, razlikujemo aktivnu i pasivnu imunizaciju.

Aktivna imunizacija je postupak unošenja u organizam određenog antigena, čime se postiže stvaranje specifične imunosti, koja tijekom nekog vremena štiti primaoca od određene zarazne bolesti. Može se provoditi živim, obično oslabljenim (atenuiranim) ili mrtvim uzročnicima ili njihovim toksinima. Ovakva imunizacija kod primaoca uspostavlja dugogodišnju (možda i doživotnu) imunosnu memoriju, pomoću koje se nakon docjepljivanja imunost može vrlo brzo pojačati.


Pasivnom imunizacijom se prenose gotova specifična protutijela koja je proizveo neki drugi davalac. To može biti životinja - tada govorimo o heterolognom serumu ili čovjek pa govorimo o homolognom serumu. Karakteristika je da je primalac seruma odmah manje više zaštićen od određene bolesti. Međutim, ovako stečena zaštita je kratkotrajna (traje nekoliko tjedana ili mjeseci), a imunosna memorija za taj antigen u primaoca ne uspostavlja se. Pasivna imunizacija se provodi u osoba s urodenom ili stečenom imunodeficijencijom, kada zbog epidemioloških razloga nema vremena za stvaranje aktivnog imuniteta ili kada se toksični učinak najbrže može spriječiti davanjem gotovih protutijela.Osobit oblik pasivne imunizacije je transplacentarni prijenos protutijela protiv određenog broja bolesti s majke na plod. Ovakva zaštita traje 36 mjeseci, sve dok se u tijelu djeteta ne razgrade pasivno primljena majčina protutijela.

KALENDAR CIJEPLJENJA predstavlja redoslijed i vrstu cjepiva i docjepljivanja, prema dobi djeteta. Najranije, već u rodilištu, a nakon napunjena 3 dana života, novorođenče se cijepi protiv tuberkuloze. Tada se može dati i cjepivo protiv hepatitisa B.

Prvu dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP),te poliomijelitisa (Po), a prema želji i hemofilusa B (HIB), dojenče može primiti nakon napunjena 2 mjeseca života (prema našem kalendaru se prva doza daje s napunjena 3 mjeseca).

Docjepljivanje slijedi u razmacima od po šest tjedana u još dva navrata, tako da je dijete do dobi od punih 6 mjeseci potpuno zaštićeno od spomenutih bolesti. U to su vrijeme, naime, majčina protutijela, koja su do tada štitila dijete, gotovo potpuno nestala iz organizma.

U početku druge godine života provodi se testiranje tuberkulinskom probom (PPD), te po potrebi i docjepljivanje protiv tuberkuloze. Do 15. mj. života potrebno je dijete cijepiti i jednokratnom dozom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (tzv. MoPaRu cjepivo), te u određenom razmaku prema ovom cjepivu, još jednom dozom DiTePePo +HIB cjepiva. Ovo posljednje ponavlja se i s navršenom 4. godinom života.

Daljnja cijepljenja slijede u školskoj dobi, a obuhvaćaju cijepljenje protiv tuberkuloze po potrebi, hepatitisa B, te docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, poliomijelitisa, ospica, rubeole i mumsa.

Od provođenja cijepljenja se odustaje ako postoji aktivna umjerena ili teška bolest s vrućicom ili bez nje, alergijska reakcija na komponentu cjepiva ili prethodnu dozu cjepiva, te, ovisno o kojem se cjepivu radi, i aktivna neurološka bolest, odnosno prirođeni ili stečeni imunološki poremećaj.

Novorođenčad: BCG vakcinacija + hepatitis B

a)      Ako su rođena u rodilištima cijepit će se BCG cjepivom i protiv hepatitisa B odmah u rodilištu
b)      Ukoliko nisu rođena u rodilištu cijepit će se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti, a protiv hepatitisa B u prvom mjesecu života
c)      Sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu odnosno do dva mjeseca starosti moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života


Kao dokaz da su djeca uspješno cijepljenja služi ožiljak na mjestu cijepljenja.

Sa navršena dva mjeseca života
: HiB cjepivo + hepatitis B

Nakon 1. mjeseca: DI-TE-PER acelularno + POLIO inaktivirano

Nakon 4. tjedna: DI-TE-PER cjelostanično + POLIO živo atenuirano + HiB

Nakon 6 tjedana: DI-TE-PER cjelostanično + POLIO živo atenuirano + HiB

Po navršenih 6 mjeseci, a najkasnije do sistematskog pregleda s devet mjeseci života: hepatits B

2. godina života
:

- po navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA ( MO-PA-RU)
- DI-TE-PER cjelostanično + POLIO atenuirano + HiB

4. godina života
: DI-TE PER cjelostanično

I razred osnovne škole:

OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) ( ili prilikom upisa)
DI-TE pro adultis + POLIO živo atenuirano

II razred osnovne škole: tuberkulinsko testiranje( bez docjepljivanja nereaktora) i epidemiološka obrada hiperreaktora

VI razred osnove škole: hepatitis B; 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze

VII razred osnovne škole: tuberkulinsko testiranje i BCG docjepljivanje nereaktora

VIII razred osnovne škole: DI-TE pro adultis + POLIO živo atenuirano

Završni razred srednjih škola: DI-TE pro adultis

(19.godina života)

Nakon navršenih 60 godina: ANA-TE


Tumač kratica:

BCG- Bacille Calmette-Guerin, cjepivo protiv tuberkuloze
HiB- cjepivo protiv Haemophilus influenzae tip B
Ana-Te- cjepivo protiv tetanusa
MO-PA-RU- cjepivo protiv ospica(morbili), parotitisa(zaušnjaci) i rubeole
DI-TE-PER- cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa(hripavac)
POLIO- cjepivo protiv dječje paralize