Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

JESTE LI ZNALI 1

New Baby

 • Bebe znaju o plakanju više nego Vi

Znanstvenici su novorođenčadi puštali trake sa snimkama rasplakanih beba i otkrili da već kod rođenja svaka beba može razabrati svoj plač od plača ostalih netom rođenih beba.
Plač novorođene bebe također potiče "suosjećajni" plač novorođenčadi koja sluša, ali nije ih uznemirio kompjutorski simuliran plač, plač bebe čimpanze ili čak rasplakanoga petomjesečnog djeteta.

 • Omiljene igračke

Pedijatar Donald Winnicott u omiljenim igračkama beba prepoznaje zamjenu za mamu.
"Vaša ih beba odabire da predstavljaju vas kako bi lakše podnijela vaše odsustvo. Čini se da djeca koja spavaju s roditeljima kroz dulje razdoblje, imaju manju potrebu za igračkom."

 • Nošenjem djeteta, činite ga pametnijim

Nemojte brinuti ako vam se čini da provodite mnogo vremena noseći i njišući dijete na rukama. Pomažete mu u razvijanju vestibularnog sustava, što je važno ne samo zbog osjećaja ravnoteže, hodanja i općeg kretanja, nego i radi opće inteligencije.
U jednom istraživanju su znanstvenici uspoređivali bebe koje su redovito premještane u razne položaje u ustaljenim intervalima kako bi se stimulirao njihov sustav za ravnotežu, s bebama koje nisu imale tu dodatnu skrb. Otkrili su da su bebe s dodatnom stimulacijom naprednije u motoričkim vještinama kao što su sjedenje, puzanje, stajanje i hodanje.

 • Bebe ne možete razmaziti

Mnogi ljudi smatraju da ćete podizanjem bebe kad god zaplače razmaziti dijete. Međutim, u nedavno objavljenoj studiji istraživači su kroz dulje razdoblje pratili 26 parova mama-dijete i otkrili da bebe majki koje su reagirale brzo i dosljedno na njihov plač u najranijoj dobi, plaču manje u dobi od jedne godine nego one čije se majke nisu obazirale na njihov plač. Ova otkrića su potaknula novo istraživanje većeg opsega. Uzorak je bilo više od 100 djece starijih od četiri godine. Otkriveno je da u obiteljima gdje su majke odmah reagirale, bebe i djeca manje plaču.

 • Tko kontrolira hranjenje i apetit bebe?

Kod dojenja ne možete znati koliko je vaša beba pojela, dakle morate se osloniti na signale da joj je dosta. Majke koje bebu hrane iz bočice češće pretjeraju, ne obazirući se na znakove koji im kazuju da su bebe jele dovoljno. Bez obzira dojite li bebe ili ih hranite bočicom, one ne sisaju kontinuirano nego imaju češće prekide da se odmore, da im promijenite pelene ili sl. Otkriveno je da kod djece koja se hrane bočicom, majka kontrolira hranjenje, dok su prekidi u dojenju pod nadzorom bebe.

 • Spavanje i dojenje idu skupa

Hranjenje bebe na prsima i spavanje u istom krevetu su u jakoj uzajamnoj vezi. Majke koje doje i spavaju s bebom u istom krevetu, spavaju licem okrenutim svome djetetu, u prirodno sigurnom položaju, pri čemu je djetetova glavica u ravnini s majčinim prsima, koljena su podignuta da beba ne otklizi pod pokrivač, a ruka je savijena oko glave da beba ne otpuže iz kreveta. Majka zapravo stvara gnijezdo za svoje djetešce. Međutim, majke koje nisu nikad dojile, a spavaju s bebom u istom krevetu, stavljaju bebu na jastuk i pod posteljinu, a nerijetko okreću bebi leđa. Uglavnom, spavaju s bebom kao s partnerom u krevetu.

 • Bebe raspoznaju mirise

Dokazano je da novorođenčad koja nije okupana odmah nakon rođenja, češće poseže za utjehom stavljajući svoje ruke u usta. Unutar šest dana od rođenja, vaše dijete može razlikovati miris vašeg mlijeka od mirisa mlijeka druge majke. Bebe "označuju" svoje roditelje - dok ih dojite, svojim suzama ili slinom.
To je ujedno i razlog zašto se bebe vežu uz igračke i zašto se uznemire kada se opere omiljeni medo.

 • Novorođenče staro 3 dana prije će reagirati na miris tkanine namočene u plodovu vodu svoje majke, nego na miris tkanine namočene u plodovu vodu druge žene.
 • Dojeno novorođenče staro 14 dana više voli miris mamine dojke od mirisa dojke druge žene koja doji.
 • Novorođenčad hranjena na bočicu više vole miris majčine plodove vode od mirisa mliječne formule kojom se hrani.
 • Novorođenčad hranjena na bočicu također više vole miris bilo koje žene koja doji, nego miris mliječne formule ili miris žene koja ne doji.
 • Dodir je najvažniji osjet

U jednom eksperimentu, bebe su dobile sisati dude različitih oblika bez da ih vide. Kad su im kasnije pokazali uvećane verzije istih oblika, prepoznale su dude koje su prije sisale.

 • Bebe su oštroumni slušači

Trudnice su tijekom posljednjih šest tjedana trudnoće, dvaput na dan, naglas čitale jednu te istu priču. Ubrzo poslije rođenja, bebe su podvrgnute testu te je utvrđeno da su radije slušale priču koju su čule dok su bile u maternici nego bilo koju drugu. Drugo istraživanje je pokazalo da novorođene bebe prestaju plakati kad čuju teme iz sapunica koje su gledale njihove majke tijekom trudnoće.

 • Bebe u maternici čuju već u 12. tjednu

Odmah nakon poroda novorođenčad prepoznaje glasove svojih roditelja jer ih je slušalo u maternici.

 • Zvuk iz maternice djeluje

Otkriveno je da je traka sa zvukovima iz maternice pokazala učinkovitost od 98,4 posto u smirivanju beba. Uspoređujući to sa snimkom uspavanki, utvrđeno je da je za smirenje bebe potrebno manje od 5 minuta uz zvukove iz maternice, a prosječno 10 minuta uz ostale zvukove.

 • Trajanje kolika

Kolike u sličnom omjeru trajanja imaju bebe koje se hrane na prsima i bebe koje se hrane iz bočice. Razlika je u vremenskom razdoblju. Kod dojenih beba vrhunac plača nastupa u dobi od šest tjedana, a bebe koje su hranjene iz bočice najviše plaču ranije, s dva tjedna. Intenzivan, grčevit plač uslijed kolika, javljao se u 43 posto beba hranjenih formulom i samo 16 posto beba na prsima.

 • Bebe već u maternici znaju za dan i noć

Suprotno nekim uvjerenjima, bebe još u maternici imaju dijurnalne (noć i dan) ritmove. Prije rođenja majčini hormoni im kazuju kada je dan ili noć. Poslije rođenja, kad izgube te pokazatelje, trebaju nekoliko tjedana za uspostavljanje svojih ritmova, no ipak malo više spavaju noću, naročito između ponoći i četiri sata ujutro.

 • Način rođenja utječe na spavanje

Zanimljvo je da je jedna studija otkrila razlike između rasporeda spavanja kod beba rođenih vaginalno i beba rođenih carskim rezom. Bebama rođenim carskim rezom, češće nedostaje ritam spavanja noć/dan. Također, djeca majki koje su imale poteškoće u trudnoći ili pri porodu, češće imaju probleme sa snom.

 • Nema pravila za male spavače

Ako beba nije dobro spavala sa 6 mjeseci, moguće je da dobro spava s 12 i 18 mjeseci, a ona koja je dobro spavala sa 6 mjeseci, može se početi buditi noću u kasnijoj dobi. Ima pak beba koje nemaju poteškoća sa spavanjem ni u jednoj dobi.


Caroline Deacon
"Kako umiriti bebu"