Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

BEBE PLIVAJU


Plivanje je ujedno i druženje. Ono jača samopouzdanje i pozitivno utječe na psihosocijalni i fizički razvoj djeteta.

Bebe plivaju3Roditelji su prvi učitelji plivanja jer već kod kuće, u kadi, daju djetetu prve informacije o vodi te ugodi i neugodi s kojom se u vodi mogu susresti.

Zato je odnos roditelja i okoline prema vodi za dijete vrlo važan. Dijete se na ništa ne smije prisiljavati, a dok je u kontaktu s vodom, potrebno ga je nadzirati na pravilan i stručan način.

S učenjem plivanja može se započeti vrlo rano, pod uvjetom da dijete voli vodu i da se ne boji. Strah od vode nije urođen, nego nastaje zbog negativnog iskustva. Zato je važno da dijete već kod kuće, u kadi, dobije pozitivna iskustva i da se osjeća sigurno. To je u stvari početak priprema za plivanje.

Već od 4. mjeseca starosti, bebe mogu sretno plivati. Međutim, roditelji se nikako ne smiju sami upuštati u učenje plivanja male bebe. Za to je neophodna prisutnost stručne osobe, koja će bebu upoznati s vodom u malom bazenu, a potom adekvatno i postepeno voditi daljnje korake.

Voli li dijete vodu?

Obratite pozornost na to kako Vaša beba reagira pri doticaju s vodom. Polako je uronite u vodu, držeći je na svojim rukama i pazeći da je glavica izvan vode. Djeca najčešće reagiraju tako da par trenutaka gledaju iznenađeno, a nakon toga slijedi širok osmjeh.

Nakon što se uvjerite da beba uživa u vodi, polako joj rukom posipajte vodu i po glavici, u početku pazeći da joj voda ne ulazi u oči, nos i usta.

Kad se beba sretno i uspješno privikla na vodu tijekom kupanja, možete razmisliti o odlasku na bazen za bebe. Tamo ćete dobiti dodatne upute kako s bebom boraviti u bazenu i eventualno započeti s učenjem plivanja.

Uz zadovoljstvo koje ćete priuštiti sebi i svojoj bebi povremenim plivanjem, pomoći ćete i pri razvoju refleksa svojeg djeteta. Smatra se kako bebe koje redovito plivaju lakše i brže i prohodaju.

Još nekoliko savjeta vezanih uz odlazak na bazen sa bebom

bebe plivaju

Obavezno idite samo na provjerene bazene koji su potpuno čisti i po mogućnosti namijenjeni isključivo roditeljima sa malom djecom.

Ponesite bebin ručnik kako biste je mogli dobro posušiti nakon plivanja, te adekvatnu garderobu kako biste bebu mogli dobro i toplo obući, osobito ako je vani hladno.

Ako ne dojite bebu, ponesite bočicu hrane sa sobom, jer će beba nakon plivanja brzo pokazati znakove gladi.

Ne boravite duže od sat vremena sa bebom na bazenu, jer sve preko tog vremena može biti naporno za malo dijete.

Nemojte se iznenaditi ako Vaša beba nakon plivanja i hranjenja bude spavala duže nego obično, jer će joj nakon plivanja trebati malo više sna.

Istraživanja su pokazala da je najneprimjerenije vrijeme za učenje plivanja između prve i treće godine starosti. Stoga se na učenje plivanja svojeg djeteta odlučite prije prve godine ili u predškolskoj dobi.