Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

KUHARICA ZA BEBE


kuharica

Napomene:
  • Nudite djetetu jednu namirnicu tjedno ili u razmaku od minimalno pet dana. To će biti period dovoljan da se pokaže moguća osjetljivost na pojedinu vrstu hrane, a nećete biti u dilemi o kojoj se namirnici radi i moći ćete reagirati na vrijeme izostavljanjem te namirnice iz djetetove prehrane.
  • Na samom početku dohrane, sve voće i povrće (osim banane i avokada), potrebno je kuhati. Kuhanje na pari je najbolji način kuhanja jer se očuva najviše vrijednih sastojaka.
  • Ako namirnice kuhate u vodi, kuhajte ih u vrlo maloj količini vode kako biste što više skratili vrijeme kuhanja i zadržali vrijedne sastojke hrane.
  • Počnite s rijetkim kašicama (uz dodatak majčinog mlijeka ili miječnog pripravka za dojenčad), kako bi se dijete lakše priviknulo na novu hranu. Potom u prehranu uvedite pire od voća, a nakon toga gušće kašice, dopunjene žitaricama, što povećava energetsku vrijednost obroka.  

- Djetetu nemojte nuditi hranu koja je "odležala" na sobnoj temperaturi dulje od 2 sata. 

- Kupujte ekološki uzgojenu hranu.

- Bebe, u odnosu na odrasle, imaju probavni sustav koji lakše apsorbira hranu, što omogućava brzo korištenje hranjivih tvari, ali istovremeno čini tijelo osjetljivijim na toksine.

- Ekološki uzgojeno voće i povrće možete kupiti na našim tržnicama, uzgojeno na hrvatskim eko-imanjima i u specijaliziranim trgovinama.


Nekoliko ideja za početak dohrane:


JABUKA/KRUŠKA

Dobro opranu jabuku/krušku ogulite, izdubite sredinu, izrežite na ploške i skuhajte na pari ili u manjoj količini vode. Promiješajte sa nekoliko žličica izdojenog mlijeka ili mlijeka koje beba inače pije, sve zgnječite vilicom do kašaste konzistencije pa ponudite bebi.

Na isti način možete pripremati kašice od marelica, breskvi i šljiva (kožica se može oguliti kad je voće skuhano), jer je to voće također pogodno za početak dohrane. Voće po potrebi treba izmiksati da bi se dobila jednolika struktura. Ne zaboravite postupno uvoditi namirnicu po namirnicu.

MRKVA

Mrkvi nožem sastružite gornji sloj, dobro operite u hladnoj vodi, narežite na ploškice i kuhajte na pari. Kuhanoj mrkvi dodajte nekoliko žličica mlijeka (izdojenog ili onoga koje beba inače pije) i vilicom zgnječite do željene gustoće.

Drugi je način da opranu i narezanu mrkvu kuhate u 1 dl vode, poklopljeno. Kada je mrkva potpuno mekana, zgnječite je vilicom, zajedno s vodom u kojoj se kuhala.

6 mjeseci:

Tako pripremljenu mrkvu začinite sa nekoliko kapi maslinovog ulja ili vrlo malenom kuglicom maslaca. U mrkvu je dobro dodati malo masnoće zbog iskoristivosti D vitamina. Nikada nemojte soliti hranu za djecu. Također nemojte stavljati ni šećer. Djeca nemaju na taj način formiran okus kao odrasli i njima hrana nema bljutav okus. Na ovaj način ne samo da ćete poštedjeti njihove bubrege, nego ćete im stvoriti i zdrave prehrambene navike.

MASLINOVO ULJE - Za razliku od ostalih ulja koja se koriste u domaćinstvu, maslinovo ulje je prirodni sok, a ostala ulja se moraju rafinirati, što mijenja njihov originalni sastav.

KUKURUZNI GRIZ

Od žitarica, kukuruzni griz je, uz rižu, idealan za početak dohrane jer ne sadrži gluten. U jedan decilitar proključale vode ubacite veliku žlicu kukuruznog griza i kuhajte dok se ne zgusne (kukuruzni griz se kuha nešto kraće od kukuruzne krupice koju treba kuhati 20-tak minuta). Ohladite i u ohlađeno dodajte nekoliko žlica izdojenog ili nekog drugog mlijeka koje beba inače pije, dobro promiješajte i ponudite bebi.

Ukoliko ste mrkvu već uveli u prehranu, u kuhani kukuruzni griz ubacite jednu kuhanu zgnječenu mrkvicu i malo maslinovog ulja te ponudite dobro promiješano.

BANANA

Banana je još jedan odličan izbor za početak dohrane.
Za dječju prehranu koristite samo posve zrele banane. Ako ste kupili banane sa zelenom korom, ostavite ih nekoliko dana na sobnoj temperaturi da omekšaju.

Ogulite bananu, izrežite je na kolutiće i zgnječite vilicom. Ako ste tek pri prvim pokušajima uvođenja krute hrane, kašicu možete razrijediti s malo majčinog mlijeka ili mliječne formule.

VOĆNA KAŠICA S RIŽOM

Kada smo jednom uveli jabuku u djetetov jelovnik, žlica kuhane riže idealna je da kalorijski pojača taj voćni obrok.

Odaberite vrstu riže koju želite, operite i skuhajte u malo vode, stalno dolijevajući. Kada je riža kuhana, ukoliko je potrebno odlijte višak vode, pustite da se malo ohladi, te dodajte izmiksano, naribano ili zgnječeno voće po želji (npr. jabuku ili krušku).

Po želji možete dodati malo izdojenog mlijeka ili mlijeka koje dijete inače pije.

PAHULJICE SA MLIJEKOM

Rižine pahuljice sa izdojenim mlijekom ili mlijekom koje dijete inače pije, također čine brz i lagan obrok. U željenu količinu mlijeka umiješajte rižine pahuljice. Pazite na količinu pahuljica jer one brzo "popiju" tekućinu.Toj smjesi možete dodati neku voćku po želji.

VOĆE SA PAHULJICAMA

Isto tako u miksanu jabuku možete dodati žličicu rižinih pahuljica kako bi zgusnuli ili kalorijski pojačali obrok.

Također možete u sokovniku napraviti svježi prirodan sok od voća i zgusnuti ga rižinim pahuljicama.

6 mjeseci:

PROSENA KAŠA I VOĆE

U jedan decilitar rižinog mlijeka zakuhajte jednu i pol jušnu žlicu prosenih pahuljica, te kuhajte jednu minutu. U kuhano dodajte zgnječenu bananu (ili neko drugo voće po želji). Zdrav i vrlo zasitan doručak.

PROSO SA POVRĆEM

Skuhajte proso sa vodom u omjeru jedan prema tri, i kuhajte minimalno 20 minuta. Kad je kuhano ubacite kuhanu zgnječenu mrkvu (ili neko drugo povrće ovisno o tome što ste već uveli u prehranu) i dobro izmiješajte. Začinite sa malo maslinovog ulja.

6 mjeseci:

- proso s jabukom (skuhati proso dok potpuno ne omekša i u prohlađenu kašu naribati jabuku)

- riža s kruškom (u raskuhanu prohlađenu rižu naribati zrelu krušku)

- palenta s tikvicom (skuhati usitnjenu tikvicu i potkraj kuhanja zgusnuti palentom)

- batat s korabicom (povrće narezati na kockice, skuhati i izgnječiti vilicom)

U svako od ovih jela možete dodati po nekoliko kapi maslinova ulja.

Budući da je vrlo važno ne uvoditi nove namirnice prebrzim ritmom, u prvom mjesecu dohrane ne bi ih trebalo biti više od 6. Dovoljan je jedan obrok krute hrane dnevno, kada to djetetu najviše odgovara. Od pića je dovoljna samo voda.

BANANA S KUKURUZNIM PAHULJICAMA
(pahuljice sadrže malu količinu ječmenog slada)

3 žlice kukuruznih pahuljica se prelije vrućom vodom (da upije), doda se izdojeno mlijeko ili mlijeko koje beba inače pije i 1 zgnječena banana.

BANANA I RIŽA:

Banana u kombinaciji sa žlicom raskuhane riže, miksano ili samo zgnječeno, iznimno je hranjiv i nutricionistički vrijedan obrok.

Kuhajte rižu po želji stalno dolijevajući po malo vode. U kuhanu i mlaku rižu dodajte zgnječenu bananu. Po potrebi razrijedite rižinim mlijekom.


7 mjeseci:

- proso sa svježim ili suhim šljivama (zajedno kuhati proso i šljive dok potpuno ne omekšaju)

- quinoa sa svježim ili suhim marelicama

- riža s breskvama (rižu skuhati i dodati svježu mekanu breskvu)

- banana i zobene pahuljice (pahuljice malo prokuhati i umiješati u zgnječenu bananu)

Dobro je znati da neke namirnice otežavaju, a neke olakšavaju probavu, pa ih je poželjno kombinirati.

Još uvijek je dovoljan jedan obrok dohrane dnevno.

8 mjeseci:

- janjetina kuhana s mrkvom i brokulom

- ječam kuhan s cvjetačom

- kunić kuhan s krumpirom i tikvicom (tikvicu dodati potkraj kuhanja)

- piletina s bučom i palentom (palentom zgusnuti potkraj kuhanja)

- krumpir kuhan s mahunama

- oslić kuhan s brokulom i mrkvom

- sve kombinacije dopuštenog voća, povrća, mesa i žitarica

Do kraja osmog mjeseca života, dijete ne bi trebalo jesti više od dvadesetak vrsta namirnica čije kombiniranje omogućuje pripremanje brojnih različitih obroka.

S osam mjeseci, može se uvesti i drugi obrok, po mogućnosti u vrijeme obiteljskog objeda. Bilo bi dobro da jedan obrok sadrži voće sa žitaricama, a drugi povrće s mesom i/ili žitaricama.

9 mjeseci:

- teletina s rižom i korabicom

- piletina s prosom i tikvicom

- oslić s batatom i brokulom

- cvjetača sa zobenim pahuljicama i mrkvom

Možete stavljati i više vrsta namirnica u jedan obrok, ako vam tako odgovara. Temeljni okusi namirnica, njihova tekstura i različitost boja zadovoljit će ukus djece i zainteresirati ih da i sami pokušaju prinositi žlicu ustima. Upamtite da je hrana koja je vama bljutava – djeci vrlo ukusna; njihovi okusni pupoljci još nisu zasićeni raznim začinima i umjetnim dodacima.

10 mjeseci:

- grašak s krumpirom i bijelim pilećim mesom

- uvarak od cvjetače, brokule, mrkve i korabe s komadićima teletine

- zobene pahuljice sa suhim voćem (voće prethodno možete namočiti u vodi da bi omekšalo)

- riblji file s rižom i rajčicom

- kus-kus s raznim povrćem

U svako od jela, jedanput ili dvaput tjedno možete dodati tvrdo kuhani i propasirani žumanjak.

S navršenih deset mjeseci, možete uvesti i treći obrok dohrane. Od pića je još uvijek dovoljna samo voda, ali možete ponuditi i prirodni sok od iscijeđenoga voća. Ako kupujete sokove ili kašice u staklenkama, pogledajte sastav: neka sastojci odgovaraju uzrastu vašega djeteta. Pripazite na zaslađivače: najčešće piše da nema šećera, ali se mogu naći laktoza i fruktoza koje kupovne kašice također čine preslatkima. Probajte! Ako su vama slatke, djetetu su nepotrebno preslatke!

11 mjeseci:

- teletina kuhana s krumpirom i kupusom

- poriluk, riža i rajčica s komadićima junetine

- uvarak od više vrsta dopuštenog povrća uz dodatak neke žitarice

- palenta s jogurtom ili vrhnjem

- riža s kravljim sirom i jabukom

- leća s mrkvom i krumpirom

Napokon se uvedeni broj namirnica približio onome koji pripremamo i u našim obrocima. Razlikuju se u načinu pripreme (djeci je još uvijek najbolje pripremati isključivo kuhano) te nekim dodacima.
Još uvijek nije potrebno dodavati sol i šećer, a pogotovo ne začine kao što su vegeta i slične mješavine.