Pjesmice za bebe - ucilicaučilica
                                                                

                                                                                                                                          Pitch & Potch Pitch&Potch
   

O IMENIMA


Nije lako s imenima


Kada je riječ o imenima za djecu, neki roditelji imaju jasnu ideju koje ime dati djetetu, neki to učine u posljednji trenutak, a nekima je to stvar trenda.

U svakom slučaju, imajte na umu da ime koje ste odabrali svojem potomku ostaje za cijeli život. Uz roditeljske motive, činjenica je da je za imena svojstvena velika moć izvođenja, skraćivanja i slaganja. Isto vrijedi za njihova značenja i korjenske pripadnosti. Tako na primjer, samo za ime Petar postoji 150 izvedenica.

Jeste li zadovoljni imenom na koje ste se naučili odazivati ili još uvijek niste oprostili svojim roditeljima? Ovo pitanje bi recimo moglo biti bazični kriterij kada krećete u odabir imena svom djetetu.

Rođenje djeteta, jedan je od naj-trenutaka u životu i upravo u izboru dječjeg imena događa se pravo konceptualno sažimanje naše ljubavi, naših karaktera, vizija, kulture i koječega drugog. Vaš izbor djetetovog imena, neizmjerno je važan za Vaše dijete.

Neobična imena

Lingvisti javljaju: trend davanja neobičnih imena se nastavlja, a najveći "krivci" su moderni roditelji koji žele da im dijete ima originalno ime. Odavno su prošla vremena kada su se djeci davala imena starih predaka, očeva i majki ili kada su se jednostavno kopirala imena slavnih (Kevin, Ben, Glen, Jennifer, Vanessa, Britney).

Statistike pokazuju da 80 posto djece rođene u zadnje dvije godine nosi vrlo neobična imena poput: Hanibal, Osama, Ray-Charles, Una, Tuba, Hula, Pula, Whiskey, Airplane ili Birthday.

I još nešto zanimljivo uz imena

Uz specifičnosti samostojnog jezika te povijesnu i geografsku predodređenost, hrvatska imena govore o bogatoj povijesnoj baštini: naslijeđenoj, stečenoj, odbačenoj i pridodanoj.

U hrvatskom jeziku, svaki Alojzije zove se i Vjekoslav. U primorju je Vjekoslav nositelj imena Lujiđi (tal. Luigi), kao i njegov hipokoristik Ðiđi (tal. Gigi). Događa se i obrnuto, tj. da Vjekoslava te Lujiđija i Ðiđija zovu Alojzije, imenom za koje se pretpostavlja da potječe od latinskog Aloisius, odnosno korijenske osnove imena biljke aloja. Međutim, ako se krene njemačkom etimološkom analizom dolazi se do imena Alwisi, odnosno onog koji je vrlo pametan.

Izdvajamo samo mali presjek motiva i razloga koji utječu na formiranje imena, ne uključujući one religijske ili rodbinske.

Rođenje ili redoslijed kod rođenja: Rodna, Petko, Prvul
Karakterne osobine i/ili epiteti: Blaženka, Drago, Jasna, Mila, Mirko, Tihana, Tvrtko, Vedran, Vesela, Dragica
Hrabrost, borbenost: Branimir, Borna, Boris, Branimira, Trpimir;
Mitologija: Lada, Morana
Vjera: Božica, Božena, Božana, Božidar
Emocije: Čežnja
Biljke: Bosiljka, Dunja, Ljiljana, Loza, Malina, Višnja
Kovine i metali: Gvozden, Zlatan
Nebeska tijela i svemir: Danica, Luna, Vega, Sunčana, Svemir, Zvjezdana
Vjetrovi: Lahorka, Vihora
Oborine i vremenske prilike: Snježana
Dan: Dan, Zora
Dani u tjednu i godišnja doba: Nedjeljko, Jesenka
Nacija: Hrvoje, Hrvatko, Hrvojka
Vatra i voda: Iskra, Žarko, Ognjen, Plamenko
Zemljopisni motivi: Zrinko, Zrinka, Gvozden

Dopunjeni izvor: http://www.kastav-crkva.com/